GLUTAMİN HAKKINDA TÜM BİLİNMESİ GEREKENLER. TARTIRŞMALI, ANCAK FAZLA ETKİLİ.

   

 

Sporda glutamin ile ilgili özellikle de kuvvet antrenmanının etkinliğini arttırması hakkında birçok efsane vardır. Glutamin, kas kitlesinin gelişimini destekleyen çok etkili bir ürün olarak bilinmektedir. Glutamin iyi diye bilinirken, dile getirilmemiş veya yanlış yorumlanmış bazı testler sonucunda itibarını kaybetti. Peki gerçek neydi? Glutamin nedir ve kas lifi, hormon, kas büyümesi, bağışıklık, dayanıklılık ve yağ yakma sentezini nasıl etkiler?

 

Glutamin Nedir?

 

Glutamin, 1980'lerin sonunda / 1990'ların başında, yani kreatinin yaygın olarak tartışılmaya başlandığı zamanda piyasaya çıktı . Amino asit (proteinlerin yapıtaşı) vücutta azot dağıtır. Sporcular için bu çok önemlidir, çünkü azot proteinlerin bir bileşenidir ve protein metabolizmasını ve kas oluşumunu kolaylaştırır:

 

  • azot dengesi pozitif olduğunda, yani vücut kaybettiğinden daha fazla azot koruduğunda, anabolik süreçler meydana gelir (yani, proteinlerden yapılan kaslar, büyür)
  • azot dengesi negatif olduğunda, katabolik işlemler meydana gelir (yani vücut proteinlerinin ve kasların parçalanmasına neden olan işlemler).

 

Glutamin takviyesi sayesinde, sadece kaslarınızı geliştirmek ve yeniden yapılandırmakla kalmayacak, aynı zamanda daha fazla amino asit de üreteceksiniz. Neden fark eder? 1980'lerin ve 1990'ların sonlarına doğru, çeşitli testler yapıldı (MacLennan 1987, Millward 1989, Hammarqvist 1989, Guoyao ve Thompson 1990). 1990'daki in vitro testlerinde Guoyao ve Thompson protein sentezinin amino asitlerin konsantrasyonuna bağlı olduğunu kanıtladı. Amino asitlerin konsantrasyonu yüksek olduğunda, anabolizm sıfır konsantrasyona kıyasla %58 daha fazladır.

Testlerin etkileyici sonuçları, glutamin'in neden kas liflerinin sentezini geliştirdiğini, antrenman ve protein takviyelerine mükemmel bir katkı yaptığını açıklamaktadır.

 

Glutamin Kas Liflerinin Sentezini Nasıl Etkiler?

 

2008 yılında Louise Deldicque tarafından yürütülen bir çalışmanın sonuçlarının yayınlanmasından sonra,  kas hücrelerinde mTOR kinaz ile etkileşime giren bir lösin antagonisti olduğunu belirten glutamin üzerine şüphe düşürdü. Lösin, iskelet kası büyümesini teşvik etmek için oldukça etkili bir BCAA'dır. mTOR kinaz, iskelet kası içindeki protein sentezini uyaran bir enzimdir, yani proteinlerin gelişimini kolaylaştırır ve diğerlerinin yanı sıra hücrelerin büyümesini ve gelişmesini arttırır. Enzim, özellikle insülin içeren anabolik hormonlar ve lösin gibi amino asitler tarafından aktive edilir. Hem bilim adamları hem de glutamin karşıtları, lösin ve glutaminin tam tersi olduğunu ve ikincisinin kas gelişimini olumsuz yönde etkileyip protein gelişimini engellediği savunuyorlardı.

Bu fikir nasıl ortaya çıktı? mTOR kinazı fosforilasyon yoluyla, yani moleküllerin ve bir fosfat radikalinin bağlanmasıyla üretilir (Serin molekülleri). Dr Deldicque, aşağıdakilerin eklendiği kemirgen kas hücrelerinin olgunlaşması üzerindeki çalışmasını yaptı:

 

  • lösin
  • glutamin
  • her ikisinin karışımı

 

Lösin ilave edilmesi, serin molekülünün aktivitesini %50'den fazla ve diğer molekülün aktivitesini ise 8 kat arttırdı. Glutamin ilavesi, sırayla, serin aktivasyonunu % 25. Yukarıda belirtilen vakaların sonunda, amino asitlerin karışımının eklenmesi, serin molekül fosforilasyonunu %40'tan daha fazla arttırmıştır. mTOR işleminin önemli bir unsuru, bir anabolizmi başlatan bir ribozomal proteinin aktivasyonudur.

Fakat kaslardaki kontraktil proteinlerin konsantrasyonu çok önemlidir. Ve bu çalışmada ne sansasyonel oldu! Konsantrasyon, sırasıyla lösin, glutamin ve ikisinin karışımı için %10, %40 ve %270'e eşitti. Bu sonuçlar, glutamin'in güçlü anabolik özelliklere sahip olduğunu göstermektedir (lösinden 4 kat daha güçlüdür). Birbirini mükemmel şekilde tamamlayan her iki maddeyi birleştirirsek, anabolik özelliklerde büyüme 30 katına ulaşır.

Daha yeni bir çalışma (Evans, 2007), glutamindeki bir düşüşle birlikte, hücre içindeki lösin konsantrasyonunu düşürdüğünden, lösin hücrelerin içine glutaminle taşındığından, göstermektedir. Sonuç basit: Glutamin ve lösin miktarları arttıkça, kasların büyümesi de artar.

 

Glutamin hormonları ve kas büyümesini nasıl etkiler?

 

Daha yakın tarihli çalışmalara göre (örneğin, Li, 2004), glutamin vücuttaki en güçlü anabolik hormon olan pankreasın insülin salınımına katılmaktadır. Bu, zayıf denekler, sağlıklı obez denekler ve hasta obez denekler için geçerlidir.

Glutamin, insülin salınımını kolaylaştırır ve aktivitesini arttırır, insüline duyarlılığı arttırır. Ayrıca, aşağıdakiler için etkili bir anaboliktir:

 

  • kas dokusu
  • yağ dokusu, yağ büyümesine neden olma potansiyeli taşır. Glutaminin bir yağ yakıcı olabileceğini gösteren araştırmalar da vardır.

 

Glutamin bağışıklık ve dayanıklılığı nasıl arttırır?

 

Glutamin, aynı zamanda bağışıklığı arttırdığı için, katabolik hormonların aktivitesini azaltan mükemmel bir anabolikten çok daha fazlasıdır. Glutamin bağışıklığı arttırır ve bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu kas hasarını önler. Kanser dahil olmak üzere zor ve ağır hastalıkları olan hastalarda kas kaybı sendromunda (kaşeksi) de yardımcıdır. Glutamin verilmesi kas glikojeninin konsantrasyonunu arttırır, sporcunun kasları büyüdükçe ve güçlendikçe daha uzun ve daha fazla egzersiz yapmasını sağlar.

 

Glutamin, yağı azaltmaya yardımcı olur mu?

 

Glutamin ayrıca karbonhidratları keserken ve iyi bir ağırlık yakıcıyı ararken kullanılır . Kütle takviyelerinin ortak bir bileşenidir. Bir yandan, glutamin aktivitesi karbonhidratlara benzer, ancak diğer yandan, istenen tüm parametreleri korumanıza yardım ederken ağırlığı azaltır.

Glutamin kuvvet ve vücut geliştirme çalışmalarının mükemmel bir tamamlayıcısı olduğu açıktır. Bir anabolik ve yağ yakıcıdır ve yağ azaltma potansiyeli vardır. Burada önemli olan, glutamin (kas takviyesi), kreatin ve BCAA'lar (lösin, izolösin, valin) arasındaki sinerjidir. Kütle ve güç artışı için çabalıyorsanız, küçük bir doz glutamin yeterli olacaktır. Ancak, mükemmel performans istiyorsanız ve kas lifi sentezini arttırmayı hedefliyorsanız, glutamin, kreatin ve BCAA'ları birleştirmeyi düşünün.